Forside

Information fra tandlægen

TÆNDER OG TOBAK

 

Hvis du gerne vil passe på dine tænder, er rygning en rigtig dårlig idé. Ikke bare fordi tænderne blive misfarvede, men også fordi rygningen skaber et usundt miljø i munden, og det kan på længere sigt medvirke til alvorlige sygdomme.

 

Mange rygere får gule eller brunlige tænder, for indholdet af nikotin og tjære fra cigaretterne fungerer som et effektivt farvestof. En tandrensning kan fjerne en del af det, men med tiden vil farvestoffet trænge så langt ind i tanden, at det ikke længere kan fjernes.

 

Dårlig ånde er en anden følgevirkning, men langt mere alvorlig er paradentose og kræft i mundhulen. Rygere har væsentlig større chance end ikke-rygere for at udvikle paradentose og dermed miste tænder, og paradentose-behandlingen er ikke så virkningsfuld. Brugen af implantater (grundlaget for en eller flere kunstige tænder) vanskeliggøres også, for rygning formindsker chancen for heling.

 

Det er også rygere, der har størst risiko for at få kræft i mundhulen. Denne sygdom kan være livstruende – især hvis den ikke opdages i tide, og det er derfor særligt vigtigt for rygere at gå til tandlægen regelmæssigt.

 

 

Tandfakta.dk er en generel informationsside om tandbehandling. Oplysninger givet i tekst og billeder er udelukkende informativt retningsgivende og kan ikke gælde for en faglig vurdering af specifikke tandbehandlinger eller anden specifik odontologisk rådgivning. Søg altid tandlæge, når du har ondt, har problemer med tænderne eller ønsker specifik rådgivning vedrørende behandling.

PRAKTISERENDE TANDLÆGERS FORBRUGEROPLYSNING  |  AMALIEGADE 17  |  1256 KØBENHAVN K