Forside

Information fra tandlægen

Hvorfor gør det ondt?

 

Huller i tænder forårsaget af caries, en revnet tand, og en udsat tandrod er de mest almindelige smertefremkaldere. I andre tilfælde kan en gumme sygdom eller forstyrrelser i kæben, kaldet temporo-mandibular, også forårsage smerte.

 

Graden af en tandpine kan variere fra en vedvarende mild til en skarp og næsten utålelig smerte. Kortvarige stærke smerter kan i visse tilfælde fremprovokeres ved at tygge hårdt i mad eller af kulde fra f.eks. koldt vand eller varm te/kaffe.

 

Om problemet stammer fra én bestemt tand eller kæben kan kun en grundig undersøgelse hos den Praktiserende Tandlæge afgøre. Undersøgelsen omfatter et grundigt kig på tænder og gummer og om nødvendigt en røntgen undersøgelse.

 

Tændpine kan afsløre tegn på alvorlig sygdom

Smerter omkring tænder og kæben kan være symptomer på sygdomme i hjertet, som f.eks. angina pectoris eller et begyndende hjerteanfald. Hjerte-krampe forårsaget af utilstrækkelig forsyning af iltet blod til hjertemusklen på grund af forsnævring af arterierne til hjertet, kan hos nogle patienter fremkalde tandpine. Dette kan være det eneste symptom på deres hjerteproblem,

 

Øreinfektioner eller bihulebetændelse kan også “trigge” en tandnerve til et smerteanfald. Derfor er det vigtigt at lytte til kroppens signaler og straks søge egen læge eller tandlæge ved tandsmerter.

Tandfakta.dk er en generel informationsside om tandbehandling. Oplysninger givet i tekst og billeder er udelukkende informativt retningsgivende og kan ikke gælde for en faglig vurdering af specifikke tandbehandlinger eller anden specifik odontologisk rådgivning. Søg altid tandlæge, når du har ondt, har problemer med tænderne eller ønsker specifik rådgivning vedrørende behandling.

PRAKTISERENDE TANDLÆGERS FORBRUGEROPLYSNING  |  AMALIEGADE 17  |  1256 KØBENHAVN K