Forside

Information fra tandlægen

BØRNS TÆNDER

 

Man bruger ofte udtrykket ”at have ondt for tænder”, når baby får de første mælketænder i en alder af 6-7 måneder. For mens nogle småbørn ikke har nævneværdige problemer, kan det for andre være en smertefuld affære med ømme og irriterede gummer. En bidering kan tit hjælpe lidt på problemet, og af samme grund vil baby ofte gnave i alt, hvad det kan få gummerne i.

 

Det er uhyre vigtigt, at man aldrig kommer sukker på spædbarnets sut eller fylder sukkerholdige drikke i sutteflasken. Juice er heller ikke en drik for småbørn, for den langvarige kontakt med syreholdig frugtsaft kan skade tænderne.

 

Selv om mælketænderne skiftes ud med blivende tænder i løbet af barndommen, er det ingen grund til at forsømme pasningen af dem. Gode vaner indarbejdes allerbedst i en tidlig alder, og forældre kan gøre deres børn en kæmpetjeneste ved at bruge den nødvendige tid på instruktionen.

 

Vis barnet, hvordan tandbørsten skal bruges, og instruer i de små, cirklende bevægelser, der renser tænderne på en god måde. Tegn og fortæl, hvis det er det, der skal til. Når barnet selv som 10-12 årig overtager pasningen for alvor, kan man i begyndelsen bruge nogle farvetabletter*, der viser, hvor tandbørsten ikke har været. Ved hjælp af dem kan barnet oparbejde en arbejdsgang, der fungerer resten af livet.

 

Red-Cote farvetabletter kan fås på apoteket og koster ca. 35 kr. for en pakke. Også voksne kan have glæde af disse ”sladderhanke”, for man kan godt gå hen og blive lidt sløset med tiden. En omhyggelig tandbørstning to gange dagligt sparer både penge og pine senere…

Tandfakta.dk er en generel informationsside om tandbehandling. Oplysninger givet i tekst og billeder er udelukkende informativt retningsgivende og kan ikke gælde for en faglig vurdering af specifikke tandbehandlinger eller anden specifik odontologisk rådgivning. Søg altid tandlæge, når du har ondt, har problemer med tænderne eller ønsker specifik rådgivning vedrørende behandling.

PRAKTISERENDE TANDLÆGERS FORBRUGEROPLYSNING  |  AMALIEGADE 17  |  1256 KØBENHAVN K